Mulți oameni subestimează drastic importanța ascultării când învață o a doua limbă. Dar studiile arată că, atunci când folosim limba, petrecem între 40-50% din timp ascultând! Majoritatea cursanților nu petrec nici pe departe aceeași durată de timp exersând ascultarea. Totuși, există o diferență semnificativă între ascultarea pasivă și ascultarea cu scopul de a învăța. Când asculți ca să înveți, te implici activ și încerci să înțelegi limbajul folosit și să înveți din el. Asculți sunete noi într-o limba nefamiliară și noi moduri de a combina cuvintele pentru a forma propoziții. Asculți chiar noi modalități de a aduce argumente logice și moduri de a spune lucruri unice unei culturi. Există multe “zicale” în orice limbă care nu apar în limba scrisă. Ele pot fi învățate doar ascultând limba vorbită.

Iată câteva modalități excelente de a-ți începe practica de ascultare:

  •  vizionează filmulețe pe YouTube în limba țintă cu subtitrarea în acea limbă, un tradusă. Poți, de asemenea, să încetinești multe dintre filmulețele de pe YouTube ca să-ți fie mai ușor să înțelegi;
  • găsește filmulețe care au ca public țintă oamenii care învață acea limbă străină;
  • ascultă un audiobook în aceeași perioadă în care și citești cartea respectivă sau ascultă o carte cu care ești deja familiarizat;
  •  uită-te la “soap operas” care au adesea subiecte și dialoguri previzibile;
  •  dacă ești începător, uită-te la emisiuni pentru copii. Acestea conțin adesea foarte multe materiale vizuale pentru a face înțelegerea mai ușoară.

“Majoritatea oamenilor nu ascultă cu intenția de a înțelege; ascultă cu intenția de a răspunde.”

– Stephen R. Covey, The 7 Habits of Highly Effective People: Powerful Lessons in Personal Change

Chiar și la nivel subconștient, ascultarea într-o limbă nouă este un aspect important al învățării limbii. Creierul tău are nevoie să învețe cum să secționeze noua limbă în bucăți familiare. Când înveți o limbă nouă, creierul tău un știe cum sună acele bucăți și memorează fiecare cuvânt separat în memoria de scurtă durată. Asta ocupă foarte mult spațiu! Creierul tău învață cum să administreze bucățile de limbă subconștient; nu te poți autoeduca să faci asta așa că ai nevoie să practici ascultarea pentru a-ți ajuta creierul să învețe cum să facă acest lucru. Într-un final, creierul tău va învăța ce “sună bine”.

La nivel conștient, există două tipuri de ascultare pe care le poți exersa. Primul tip de ascultare poate fi privit ca ascultarea pentru “imaginea de ansamblu”. Încerci să înțelegi care este sensul general a ceea ce este spus. Nu acorzi o atenție sporită anumitor timpuri verbale sau prepozițiilor ca să vezi cum sunt folosite corect; doar încerci să înțelegi “esența” sau sensul per ansamblu. Al doilea tip de ascultare pe care o poți exersa este ascultarea intensivă sau focusată. Acest tip de ascultare este în general practicat folosind înregistrări ale limbii vorbite care îți dau ocazia să reasculți discursul de mai multe ori. Trebuie să diseci limbajul în părți mai mici. Concentrează-te doar pe unul sau două lucruri în timpul unei ascultări. Prima dată poți să asculți o înregistrare și să te concentrezi pe vocabular. Apoi, a doua oară asculți și te concentrezi pe timpurile verbale și așa mai departe. În acest fel, ți-ar putea lua o oră sau două să analizezi complet un discurs de 90 de secunde.

 

Încearcă să scrii ce auzi. Este bine să folosești un filmuleț YouTube pentru asta deoarece poți să-l încetinești și poți folosi tasta de spatiu și săgeata de înapoi ca să pui pauză și să reasculți ultimele 5 secunde ale filmulețului de câte ori ai nevoie. Observă că felul în care ceva este spus e diferit de cum apare în scris. Atât imaginea de ansamblu cât și ascultarea intensivă contribuie cu aspecte valoroase la învățarea unei limbi.

Ascultă materiale care sunt de nivelul tău. Dacă încerci să asculți conversații între vorbitori nativi atunci când tu abia ai început să înveți o limbă, vei sfârși prin a fi frustrat. În același fel, dacă asculți ceva prea ușor sau pe care îl înțelegi complet, nu te va ajuta să înveți noi caracteristici ale limbii. Asigură-te că ce asculți este potrivit pentru scopurile tale. Trebuie să fie ceva la nivelul potrivit, dar care să și dezbată subiecte de interes pentru tine. Dacă încerci să înveți engleză pentru studii universitare, de exemplu, ar fi mai bine să asculți discursuri academice și nu filme de acțiune. Vocabularul și structurile propozițiilor trebuie să corespundă contextului. Nu uita că asculți ca să înțelegi, nu ca pe un preludiu la vorbit. Aceasta este o distincție importantă. Dacă ești ocupat încercând să formulezi contribuția ta la o discuție, atunci s-ar putea să nu înțelegi tot ce se spune. Și, pe termen lung, înțelegerea este inima oricărui proces real de învățare.