Cititul poate fi o adevărată binecuvântare în drumul de învățare a limbii engleze. Cărțile, articolele online, revistele și majoritatea formelor de engleză scrisă îți vor arăta limba în cea mai corectă și precisă formă a sa. Autorii au avut timpul necesar să scrie, să editeze și să rafineze textul scris până la forma sa ideală. Într-un text scris, limba va conține mult mai multe varietăți de limbă decât vor conține vreodată majoritatea formelor vorbite. Vei învăța mai mult vocabular, atât cuvinte noi cât și sinonime ale cuvintelor pe care deja le știi, și mai multe tipuri de propoziții decât ai putea să înveți doar prin intermediul limbii vorbite.

Când citești, ai timp să înțelegi sensul în ritmul tău. Nu există nicio presiune de a înțelege și de a te gândi la o replică imediat. Poți citi și reciti pentru a te asigura că înțelegi idea generală a textului și elementele sale mai particulare. Când întâlnești limbaj familiar sau expresii idiomatice în citire, poți să-ți aloci timp să le cauți în dicționar și să înțelegi legătura lor cu contextul în care apar. Cititul în engleză te va ajuta să îți fixezi noțiunile de gramatică într-o manieră firească și fluidă, fără să încerci să memorezi reguli. Cel mai bine este să înveți limba în bucăți precum colocațiile sau cuvintele care se folosesc des împreună. Cititul te poate expune masiv la bucăți de limbă corectă ceea ce îți poate pregăti terenul pentru o practică mai bună a limbii vorbite, dar îți poate și întări abilitățile de vorbire.

Gândește înainte să vorbești. Citește înainte să gândești.

Fran Lebowitz

De asemenea, cititul te ajută să înțelegi cultura în care își are rădăcinile limba ta țintă. Trăim într-o lume plină de presupuneri și referințe culturale care nu sunt verbalizate. Dacă te familiarizezi cu acest lucru, te poate ajuta să înțelegi cum gândesc vorbitorii acelei limbi.

Există două tipuri de citire pe care le poți face:

  1. Citirea textelor de nivelul tău. Îți vei fixa cunoștințele de limbă existente și le vei transforma în automatisme în loc să te chinui să te gândești la cum să spui ceva.
  2. Citirea textelor peste nivelul tău. Acest tip de citit este o provocare și te va ajuta să îți îmbunătățești nivelul de limbă.

Iată câteva sfaturi despre cum să incluzi cititul în limba engleză în viața ta cotidiană:

  1. Începe cu texte ușoare. Cărțile pentru copii sunt o alegere bună. Însă, ai grijă cu basmele. Acestea conțin adesea vocabular desuet sau foarte rar folosit.
  2. Alege subiecte interesante pentru tine.
  3. Alege o carte pe care ai citit-o deja în limba ta maternă și citește-o în engleză.
  4. Citește cu o carte audio.
  5. Fă-ți cumpărăturile online în engleză.

Unul dintre beneficiile învățării limbii engleze este că există foarte multe opțiuni pentru cursanți atunci când vine vorba de citit. Poți accesa o gama largă de cărți scrise special pentru oameni care se află în diferite stadii de învățare a limbii engleze.

 

Iată o listă cu doar câteva dintre cele disponible în UE:

 

Pearson English Readers

Cambridge English Readers

MacMillan English Readers

Collins English Readers

Oxford Bookworms English Readers

Garnet Oracle Readers

Helbling English Readers

 

Următoarele resurse organizate pe niveluri sunt disponibile online gratuit:

https://globalaccess.bowvalleycollege.ca/esl-literacy-readers

https://www.readingskills4today.com/

http://esl-bits.net/ (acestea nu sunt organizate pe nivel, dar conțin și piste audio)

 

Ce e grozav în privința cititului este că poți să citești când și unde vrei tu. Ține o carte pe telefon sau în rucsac și citește-o de fiecare dată când ai câteva minute libere!