Cu toții ne dorim să devenim cât mai fluenți cu putință în cel mai scurt timp cu putință. Una dintre cele mai subestimate modalități este scrisul. Scrisul are atât de multe avantaje încât sunt surprinsă că nu-l folosesc mai mulți oameni mai des.

Unul dintre lucrurile care ne ajută să devenim mai fluenți este să facem conexiuni între vocabularul pe care creierul nostru l-a reținut și zonele noastre productive de limbă. Atât vorbitul cât și scrisul folosesc aceste zone productive și când exersezi unul îl întărești pe celălalt. Când formulezi o propoziție scrisă, acest lucru te ajută și să-ți dezvolți fluența în vorbire deoarece creierul tău va forma conexiuni mai puternice între cuvinte. Astfel, vei putea să-ți amintești cuvinte mai repede atunci când formulezi noi propoziții, chiar și când vorbești. Scrisul ajută la transformarea regulilor gramaticale în propoziții gramaticale. Este legătura dintre învățarea regulilor limbii țintă și transformarea lor în ceva automat. Acest proces te ajută la rândul său să vorbești corect.

Scrisul de mână generează gândire – repetiția scrierii obiectivului tău în fiecare zi îți va crește starea de conștiență. Adevăratul scop al unui obiectiv este să te ajute să te dezvolți.

Bob Proctor

 

S-a demonstrat că scrisul de mână și copierea sunt mult mai benefice pentru a-ți aminti diverse lucruri. Deși scrisul la computer ar putea fi mai rapid, scrisul de mână te va ajuta să-ți fixezi mult mai bine în memorie literele, cuvintele și propozițiile.

De asemenea, scrisul are ca rezultat un profus finit, ceva ce poți da altcuiva pentru a fi corectat, ceva pe baza căruia să primești feedback ca să devii mai bun. Este o înregistrare a punctului în care te afli și a punctului în care te-ai aflat în călătoria de învățare a limbii tale țintă.

Iată câteva sugestii ca să poți scrie mai ușor:

  • Scrie despre ceva care te interesează și despre care vrei să scrii;
  • Scrie regulat. Nu trebuie să fie o operă literară imensă. Poți începe cu o scrisoare sau o postare pentru blog sau doar o intrare în jurnal;
  • Scrie despre obiective normale, de zi cu zi, nu neapărat doar despre obiectivele de învățare a limbii tale țintă. Citește obiectivele cu voce tare, de câteva ori pe parcursul zile;
  • Scrie un rezumat scurt al evenimentelor tale zilnice. Poți face o listă cronologică, poți scrie despre câteva evenimente și cum te-au făcut să te simți sau poți chiar să iei un eveniment important și să scrii mai mult despre el;
  • Fă-ți listele de cumpărături în noua ta limbă;
  • Scrie-ți listele cu „lucruri de făcut” și reminder-ele în limba țintă;
  • Scrie despre visele și visurile tale, rezumă un articol sau scrie o recenzie a unui film pe care tocmai l-ai vizionat.

Însă, cel mai important lucru este să încerci să faci asta zilnic. Creierul tău învață cel mai bine când i se dau cantități mici de informații în mod regulat și când i se permite să le exerseze și să repete. Fiecare mică propoziție pe care o scrii ajută și se adaugă la cunoștințele tale pe termen lung.