Una dintre cele mai mari dificultăți în învățarea unei limbi străine ca adult este teama noastră de a pica prost în fața celorlalți. Noi avem capacitatea dde a ne împărtăși gândurile și ideile în limba noastră nativă, dar când începem să învățăm o altă limbă, suntem reduși la o stare de neajutorare lingvistică. Chiar și o întrebare simplă este dincolo de înțelegerea noastră la început și, ca adulți, acest tip de vulnerabilitate ne este cel puțin inconfortabilă. Totuși, este incredibil de important să fim capabili să depășim această teamă deoarece toate studiile și înțelegerea procesului de învățare a unei limbi au arătat de-a lungul secolelor că interacțiunea cu ceilalți, în mod special cu vorbitori nativi sau avansați este esențială în învățarea unei limbi în cel mai eficient mod cu putință. Fără această interacțiune, învățarea limbii este lentă, mai puțin corectă, mai temporară și are ca rezultat învățarea mai puțin fluentă a limbii dorite.

Dacă vorbești cu cineva într-o limbă, înțelege. Dacă vorbești cu cineva pe limba lui, îi merge la suflet.

Nelson Mendela

 

Este, de asemenea, foarte important să te asiguri că îți implici creierul în toate abilitățile de limbă: scriere, vorbire, citire și ascultare. Un studiu recent sugerează că învățarea în condiții imersive ar putea fi mai eficientă pentru procesul de învățare a unei limbi decât predarea clasică. Cu alte cuvinte, în cazul adulților, este necesară o învățare mai activă care antrenează toate simțurile și un numai ascultarea sau citirea. Creierele noastre învață făcând conexiuni între și printre diverse zone din creier. Cu cât există mai multe conexiuni, cu atât creierul le accesează mai bine. Astfel, dacă doar asculți o limbă, îți privezi creierul de toate conexiunile pe care le-ar putea forma dacă ai și vorbi, citi și scrie acea limbă! Creierele noastre și întăresc acele conexiuni de fiecare dată când suntem expuși la un cuvânt sau o propoziție în limba străină respectivă. De aceea, este important să obții feedback și corecții când folosești limba astfel încât ce auzi, spui, scrii și citești să fie corect. Altfel, s-ar putea să-ți consolidezi greșelile, făcându-le mai greu de corectat mai târziu.

 

Cheia pentru a fi capabil să obții toate aceste beneficii este să găsești un mediu în care te simți confortabil făcând activități interactive, având conversații și folosind limba ca să FACI lucruri, greșeli și să obții feedback pentru a-ți îmbunătăți abilitățile. Să folosești limba nouă în situații de viață reală poate fi enervant ceea ce poate reduce considerabil capacitatea ta de a folosi noile tale abilități lingvistice. Dar, un mediu în care ai un mentor de încredere care să-ți forțeze limitele, dar să nu te descurajeze, care să-ți dea ocazia să vorbești și să interacționezi în situații din viața reală ce îți vor consolida acele conexiuni pozitive de achiziție a limbii și care să îți dea activități pentru a exersa acea limbă folosind vorbirea, ascultarea, citirea și scrierea este tipul de scenariu de învățare a unei limbi care va face posibilă achiziția limbii într-un mod care o ancorează în inima, mintea și creierul tău pentru toată viața.